Follow us at FB

vineri, 27 iunie 2014

Mănăstirea Bârsana (România) - o icoană a sufletului creștin ortodox maramureșean




 Ești în căutarea unei destinații deosebite pentru concediu ? Vrei să petreci câteva zile intr-un colț de Rai ? Cu siguranță  Mănăstirea Bârsana îți va rămâne pe veci în suflet. Așezarea străveche este situată la 17 km de municipiul Sighetu Marmației, aproape de malul Izei, în comuna Bârsana.


Intrarea principală în complexul mănăstiresc
 Arcada de la intrarea în complexul mănăstiresc poartă inscripția biblică :"Aceasta nu e alta fără numai casa lui Dumnezeu, aceasta este poarta Cerului."(Facerea 28,17)".
 Pe cei doi pereți ai porții stă scris:
" TRECUT
Într-un document din iulie 1390 privind posesiunile Dragomireștilor, Voievozi ai Maramureșului,nepoți ai lui Dragoș Vodă este amintit aici un drum spre mănăstire, respectiv spre satul Bârsana, unde se mai amintește de o "vale a mănăstirii" și de "dealu popii".



 

Lăcașul de cult din Bârsana a fost ctitorit pe la mijlocul veacului al XIV-lea de Dragomirești pe una din proprietățile lor, lăcașul de închinare fiind contemporan cu vestita Mănăstire din Peri și cu cea din Biserica Albă, având aceiași ctitori și buni făcători.În 1738 aici rezidă ultimul episcop ortodox, Gavrl Ștefanca localnic căruia tradiția satului îi păstrează numele. Documente din sec. al XVIII-lea care privesc mănăstirea, amintesc numele unor călugări de aici:Pahomie, Grigoraș, Atanasie, Vaarn Partenie și Ierotei slujind între anii 1745-1777. 
La 12 iulie 1791 averea Mănăstirii a fost confiscată de statul austriac și predată Mănăstirii Greco-Catolice de la Cernok (Munkacs), călugării mutându-se de aici la Mănăstirea Neamț. În 1805 biserica Mănăstirii este mutată de aici mai aproape de sat, "pe jbar". "



Fântâna din Aghiasmar



     "                               PREZENT
În anul 1993 P.S.S. Iustinian Chira, Episcopul Maramureșului  și Sătmarului, binecuvântează acest loc încadrat de rugăciunea strămoșilor pentru o nouă mănăstire, renăscându-se astfel viața monahală. În anul 1994 sosește la Bârsana prima stareță M-hia Filofteia Oltean împreună cu sora ei, după care în 1995 obștea se întregește cu celelalte maici.
Mănăstirea este construită din lemn. după stilul tradițional al arhitecturii populare maramureșene proiectată fiind de S.C.Cupola Proiect S.R.L. Sighet, condusă de arh. Cordoș Dorel. "

În partea sud-estică a complexului mănăstiresc se află Turnul Clopotniță, la nord-vest Casa Maicilor. Aghiasmarul  se află în centrul complexului și în interiorul acestuia se află o fântână.




Muzeul de icoane și cartea veche Gavril de Bârsana
Muzeul de icoane și cartea veche Gavril de Bârsana s-a construit din dorința de a arăta numărului  mare de peleri și turiști, care crește an de an, autenticitatea și frumusețile zonei de pe Valea Izei. Muzeul dispune de manuscrise și cărți sfinte de patrimoniu din secolele XVI- XIX -lea, icoane vechi și o bogată colecție de obiecte de artă populară locală.
Lângă Muzeul de icoane și cartea veche Gavril de Bârsana, se găsește Casa Meșterilor, clădire ce găzduiește pe două etaje atelierele monahale.În partea vestică a complexului vom găsi Praznicarul și Trapeza. Clădirea are trei etaje și cuprinde: bucătăria, trapeza, cămara, spălătoria și terasă imensă unde se poate servi masa la prăznuirea hramului.


Sunt multe lucruri pe care le poți descoperi la Mănăstirea Bârsana, însă cu siguranță, după câteva ore petrecute aici vei fi fericit și mulțumit că ai descoperit încă un loc plin de evlavie, unde rugăciunea  se împletește cu munca artistică și-ți atinge sufletul, oferindu-ți șansa să te redescoperi cu fiecare pas care îl faci pe cărările lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu