Follow us at FB

duminică, 29 iunie 2014

Mănăstirea Rila - prima mănăstire ortodoxă din Bulgaria


Credir foto: Maksim

Bijuterie arhitecturală și culturală, înconjurată de pădure, Mănăstirea Rila se dezvăluie călătorului frapând cu frumusețea ei. Un loc sacru unde Cerul și Pământul se întâlnesc, situat în sud-vestul munților Rila, în valea adâncă a râului cu același nume la 117 km de capitala Bulgariei, Sofia.

Prima mănăstire ortodoxă din Bulgaria, considerată a fi unul dintre cele mai importante monumente culturale, istorice și de arhitectură, Mănăstirea Rila a fost fondată în secolul al X-lea (anul 927) de pustinucul Ivan din Rila, în timpul domniei țarului Petru I (927-968).
Complexul monastic a fost construit de ucenicii pustinicului Ivan, care au venit în munți la peștera în  care acesta locuia, pentru a primi o educație creștină.

Susținută și repectată de conducătorii bulgari, cu ajutorul donațiilor anuale substanțile primite de la toți  țarii celui de-al Doilea Imperiu Bulgar, acest loc sacru devine între secolele al XII -lea și al XIV-lea  centru cultural și spiritual al conștiinței naționale bulgare.De-a lungul timpului, lăcașul de cult trece prin două reconstrucții. După un incendiu devastator, Mănăstirea Rila este complet refăcută devenind cea mai mare clădire renascentisă din Bulgaria, în anul 1976 fiind declarată monument istoric pentru ca în anul 1983 să intre în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Complexul monastic este ridicat sub forma unei fortărețe pe o suprafață de 8800 mp fiind alcătuit din biserica principală, biblioteca, muzeul istoric și complexul rezidențial. După canonizarea pustnicului Ivan din Rila de către Biserica Ortodoxă Bulgară, peștera în care acesta a locuit împreună cu mormântul său din apropierea mănăstirii devin un loc de pelerinaj extrem de respectat, numărul anual al pelerinilor ajungând și la 800.000.

Credit foto : Raggatt2000
Construită în secolul al XIX-lea din piatră și cărămidă,  biserica principală, cu cinci turle, trei altare și două capele laterale, cucerește definitiv vizitatorii prin frumusețea arhitecturală. Cel mai valoros element este considerat iconostasul Sfântului Ioan din Rila placat cu aur și renunumit pentru sculptura sa în lemn care a fost realizată de patru meșteri timp de cinci ani. Biserica este bogat împodobită cu fresce și picturi realizate de meșteri din Bansko, Samokov și Razlog prezentând diferite scene biblice.

Muzeul istoric găzduiește exponate care oferă informații despre istoria mănăstirii de-a lungul secolelor, de la înființare până în prezent.Expoziția muzeului cuprinde exponate valoroase de artă bulgară și străină datând din secolele XIV- XIX. Cel mai valoros exponat este Crucea lui Rafail, cruce cipolită dintr-o singură bucată de lemn de un călugăr pe nume Rafail, timp de 12 ani, și întruchipează 104 scene religioase și 650 miniaturi.Opera de artă a fost terminată în 1802, an în care călugărul își pierde vederea.

Biblioteca mănăstirii este adăpost pentru 250 de manuscrise din perioada secolelor XI -XIX, 9000 de incunabule religioase (exemplar dintr-o carte tipărită în primii ani ai introducerii tiparului înainte de anul 1500) și mai multe documente. Cele mai valoroase dintre acestea fiind Alfabetul Glagolitic din sec. X-XI, celebra Evanghelie de la 1577 placată cu aur de un renumit aurar din Sofia precum și Testamentul Sfântului Ioan din Rila.



În mijlocul complexului monastic se află Turnul Hrelyo, o puternică fortificație de piatră, cea mai veche clădire a mănăstirii datând din anii 1334-1335.După tăblița ce se află la intrarea în turn putem spune că este o piesă de artă feudală dedicată Sfântului Ioan din Rila. Turnul are o înâlțime de 23 de metri și cinci etaje. La ultimul etaj se află o capelă ce poartă numele Schimbare Domnului.Capela este bogat decorată cu picturi murale și icoane de o valoare artistică inestimabilă.Cele mai vechi datează din secolul al XIV-lea și înfățișează scene din viața Sfântului Ioan din Rila.Toate acestea fac din Turnul Hrelyo un monument extrem de valoros al artei medievale bulgare.

Frumusețea naturală a locurilor și a lăcașului de cult, cât și atmosfera liniștită specifică unor astfel de locuri, fac din Mănăstirea Rila o destinație perfectă de vacanță. La mănăstire se poate ajunge cu mașina personală sau cu autobuzul din satul Rila aflat la 22 km. Accesul în complexul monahal este gratuit si se poate face între orele 06 și 21.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu